Öngondoskodás

2014.09.29. 09:46

Ez a másik kérdés amire korábban kitértem. Tartok tőle, hogy ez a legmegosztóbb is. 

Beszélgetések során ha előkerülnek az önkormányzat ügyei valahogy mindig a "segély"-re terelődik a szó. Én igazából nem értem miért van ez a terület túlmisztifikálva de gyanítom, hogy az információk hiánya miatt. Valahogy ezt a területet is átláthatóbbá kell tenni. Aki kapja az kevesli aki meg nem kapja az meg sokallja. Szerintem ennek a területnek nem kéne ennyire középpontban lenni, ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak a falu életében. Viszont kikerülhetetlen, hogy beszéljek róla és az öngondoskodáshoz ezer szállal kapcsolódik. 

Szóval a szociális juttatások elosztásának jelenlegi rendszere szerintem elhibázott. Korábban is írtam, hogy nem kéne, hogy feladata legyen az önkormányzatnak a szociális támogatások kiosztása. Egyszerűen nem alkalmas rá. Honnan tudják a képviselők, hogy ki szorul segítségre? Onnan, hogy a segélykérelemben leírták? Biztos, hogy igaz amit oda leírtak? Vagy a képviselők kérdezzék meg a településen szociális területen dolgozókat mi a véleményük a kérelemről, talán ők jobban ismerik a problémákat és a segítséget kérő tényleges körülményeit? De ha már így tesznek akkor miért nem a szociális téren dolgozók döntik el, hogy tényleg rászoruló-e aki azt állítja magáról?

Természetesen egy ilyen kis településen mint a miénk azért valamilyen fogalmunk van róla, hogy ki lehet rászoruló, de 100%-os biztonsággal nagyon ritkán állapítható meg a tényleges rászorultság és a szükséges segítség nagysága. Arról nem is beszélve, hogy azt aztán tényleg nem tudjuk, az érintett megtett-e mindent ami erejéből telik, helyzetének javítására. Mert az öngondoskodás mindenkinek kötelessége.

Például az önkormányzatnak is. Ezt úgy is megteheti, hogy helyet és infrastruktúrát biztosít mások öngondoskodásának elősegítésére. Támogatja azokat (nem biztos, hogy pénzzel) akik bár képesek lennének, de mégsem gondoskodnak saját magukról talán azért mert korábban ezt nem tanították meg nekik. Biztos vagyok benne, hogy ez elég sok konfliktust fog generálni, de a jelenlegi rendszer szerintem nem fenntartható.

Az önkormányzat öngondoskodása miatt tartom például annyira fontosnak az Iskola vagy a Tűzoltó Egyesület létét és ezért vagyok (még ha nem is hiperaktív) tagja a Vöröskeresztnek, ezért keressük fel a tűzoltókkal télen az időseket, hogy megkérdezzük van-e valamire szükségük és ezért kerül elő egyre több beszélgetéskor, hogy miért nincs (és az Isten adja, hogy soha ne legyen rá szükség) automata defibrillátor vagy (bár nagyképűen hangzik de körbejártuk a dolgot és reális esély van rá) komolyabb elsősegélynyújtásra is alkalmas sürgősségi autó Miháldon? Hiszen képzett személyzet akár a jelenlegi önkéntesekkel is biztosítható lenne az épület is rendelkezésre áll a tárolásra. De az önkormányzat öngondoskodásához tartozik az is, hogy ha rendelkezésére állnak az eszközök és források akkor akár állami feladatokat is végrehajt csak azért, hogy a lakosság közérzetén javítson vagy a már sokadszor említett öngondoskodásból példát mutasson. 

Egy szónak is száz a vége én képviselőként sem támogattam különböző pénzek osztogatását az önkormányzat részről és ez ezután sem lenne máshogy. Nem azért mert lenéztem a segítséget kérőket, hanem azért mert ezeket a pénzeket inkább arra kéne fordítani, hogy a rászorulók öngondoskodását elősegítsük. 1 Ft amit kézbe odaadnánk minimum 3 Ft-ot ér ha olyasmibe fektetjük amellyel segítjük az öngondoskodást. 

Sokan mondták erre, hogy utópia, mert aki eddig nem akart gondoskodni magáról az ezután sem fog. Hasonlóra helyzetre mondta Csernus doktor, hogy persze mert volt más választása is. Most nem lesz. Lehet, hogy bele fogok fáradni, de nem hiszem, mert sokat nem fogok ezzel foglalkozni. Szigorúnak és következetesnek kell lenni mert más megoldás nincs. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mihald.blog.hu/api/trackback/id/tr26735197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása