Rend

2014.09.21. 02:41

Az előző bejegyzésben írtam a rendről. Mit is értek ez alatt.

Nekem a rend leginkább azt jelenti, hogy a szabályok kivétel nélkül mindenkire egyaránt vonatkoznak. Itt most nem arról a rendről lesz szó amit a szemünkkel látunk, természetesen az is fontos, a közterületek rendezettsége és tisztasága alapvető. Ez része annak, hogy példát kell mutatni és utána majd el lehet várni.

Visszatérve a bevezető gondolatmenetre megválasztásom esetén nem lesznek egyenlők és egyenlőbbek. Ezzel sok felesleges vitát meg lehet spórolni. Nem lesznek akik közterületen tárolják autójukat, építőanyagukat, egyéb dolgaikat (vagy ha a mégis akkor szabályosan bejelentve önkormányzati engedéllyel és a szükséges díjakat leróva), nem lesznek akik nem veszik igénybe a hulladékszállítási szolgáltatást és ami szerintem a legfájdalmasabb lesz sokak számára: erőmön felül fogok dolgozni azért, hogy a lehető legrövidebb időn belül kiépüljön a szennyvízcsatorna hálózat. Szóval aki nem kezdte meg az előtakarékoskodást erre az esetre, az tegye meg. Attól függetlenül, hogy engem választanak a választópolgárok avagy sem. Ezt nem lehet elkerülni még akkor sem, hogyha ez által az önkormányzat bevételtől esik el. Bárki is lesz a polgármester.

Felül kell vizsgálni a szelektív hulladékgyűjtést is, mert véleményem szerint a jelenlegi rendszer enyhén szólva is megmosolyogtató. Kell egy önkormányzati telephely. Az önkormányzat ott tárolja a dolgait és ne a falu közepén esetleg magánházaknál. Be kell szereznie az önkormányzatnak (vagy egy általa alapított cégnek) a veszélyesnek nem minősülő és nem háztartási hulladékok gyűjtéséhez és ideiglenes tároláshoz szükséges engedélyeket. A lomtalanítás ne a házak elé történjen hanem az önkormányzat telephelyére és ne évente egyszer hanem legalább kétszer.

A helyi adót emelni szerintem szükségtelen ugyanakkor az elmaradt bevallásokat ellenőrizni kell hiszen biztosan van aki kisebb alapterület után fizet mint amekkora az adóköteles rész valójában és fordítva. Iparűzési adót be kell vezetni, és érdemes elgondolkodni az idegenforgalmi adón is. Tudom, hogy ez utóbbinak, idegenforgalom hiányában, csak szimbolikus jelentősége van. Remélem ez már rövid távon változni fog. A lakókörnyezet rendben tartásának kötelezettségét valamilyen módon ki kell terjeszteni a mezőgazdasági területekre is. Nem lehet méteres parlagfű a kukoricás szélén. Ahogy írtam korábban vagy mindenkire vonatkozik minden vagy senkire semmi. Természetesen ez igaz az önkormányzati utakra is. A súlykorlátozás nem véletlen ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy az út azért van, hogy járjanak rajta. Ezt meg kell beszélni a használókkal és közösen megoldást találni. Van olyan térképen szereplő önkormányzati út amely használhatatlan. Ennek oka van és megoldása is kell, hogy legyen. 

Már képviselőként is javasoltam, hogy legyenek a faluban fixen telepített sebességmérő berendezések. Elvileg a jogi háttere megvan, hogy önkormányzat is működtethessen ilyen eszközöket és a befolyt bevételből részesedjen. Eddig amikor megemlítettem mindig megkaptam, hogy miért büntessünk miháldiakat. Kétlem, hogy miháldiakat büntetnénk hiszen minden egyes miháldit több csatornán és több alkalommal fogunk erről tájékoztatni. 

Ebből a pár példából is látszik, hogy lesz itt ami a polgároknak nem kevés pénzébe fog kerülni. Többek közt erről írtam korábban, hogy az elején fájni fog. 

Alapvető, hogy ha rendet rakunk akkor azt úgy tegyük, hogy az hosszú távon fenntartható legyen. Nem lehet cél, hogy gyorsan és olcsón látszatrendet rakjunk aztán újból és újból megtegyük ezt mert a felületes munka miatt minduntalan újból rendetlenség lesz amit rendbe kell rakni. Erre nincs idő. Emiatt is fontos, hogy a szabályok amelyeket be kell tartani, csak a polgárokat szolgálják és ne az önkormányzatot, magyarán ne csak arra legyenek alkalmasak, hogy az önkormányzatot minél több bevételhez juttassák, vagy a polgárokat zavarják csak azért, hogy az önkormányzatnak könnyebb dolga legyen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mihald.blog.hu/api/trackback/id/tr186715297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása